Fläckborttagning

Så här tar du bort fläckar på barnkläder.

Här har vi samlat lite tips på hur man kan ta bort olika fläckar som barnen kan få på sina kläder.


Blod:
Spola ditt plagg snarast möjligt under kallt vatten. Du kan även blöta plagget i kallt vatten blandat med lite salt. För 1 dl vatten behövs ungefär 1 msk salt.

Bläck:
Blöt bläckfläcken med antingen citronsyralösning eller T-röd och försök ta bort så mycket du kan. Maskintvätta därefter plagget.

Choklad:
Gnugga in mjölk eller såpalösning på fläcken. Avsluta med att tvätta i maskin.

Fett:
Värm mjölk och doppa den del av plagget med fläcken i den varma mjölken. Tvätta därefter plagget som vanligt i tvättmaskin.

Gräs:
Blöt gräsfläcken med T-röd. Använd därefter en blandning av amoniak, tvål/diskmedel och vatten och gnugga in. Tvätta sedan i maskin.

Kaffe:
Använd tvållösning alternativt diskmedel och vatten och blöt kaffefläcken. Tvätta som avslutning i maskin.

Ketchup:
Använd fläckborttagningsmedel och tvätta normalt.

Läppstift och mascara:
Gnid på lite diskmedel eller flytande tvättmedel direkt på fläcken och vänta någon minut. Tvätta sedan i tvättmaskin som vanligt.


Kåda:
Ta bort fläcken med T-röd eller annan ren sprit.

Olja:
Försök först att lösa upp så mycket av olja du kan med till exempel lacknafta. Skölj därefter av lacknaftan med vatten och tvål/diskmedel. Tvätta sedan plagget i maskin som vanligt. Var försiktig när du använder lacknafta så du inte bleker klädesplagget.

Rost:
Blöt rostfläcken med en citronsyralösning.

Stearin:
Ta bort så mycket stearin du kan från plagget genom att skrapa med en sked eller liknande. Tag därefter ett bakplåtspapper eller hushållspapper och lägg på och under stearinfläcken. Använd sedan ett strykjärn för att smälta stearinet som då fastnar på papperet.

Te:
Blek fläcken med kemiskt ren bensin, citronsyra blandat med 9/10 vatten eller ättika.

Tuggummi:
Börja med att prova att använda fläckborttagningsmedel. Fungerar inte detta kan man prova att frysa fläcken med is och sedan försiktigt skrapa bort tuggummit. Tvätta sedan som vanligt.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.